fredag 20 juli 2012

Den om Luckans Orangeri

Här i fina staden har vi en helt otrolig restaurang!
Den är otrolig, inte bara för sitt udda utförande (eller vad sägs om kristallkrona på toaletten??), inte bara för sin udda meny, inte bara för att både djur och människor är välkomna, nä, kanske mest otrolig tack vare sin underbara personal och den familjära stämningen som råder där!
Att hänga upp en "gunghäst" gjord av gamla bildäck, låta ungarna springa fritt, låta hundar få Frollic från köket och menyn bestående av känguru, kotte, krokodil, tigerräkor och en massa annat lustigt och  smått otänkbart, som man grillar själv (grill står de för), att ha helt knäppa öppettider och sitta under segelduk och att faktiskt tränga ihop de som kommer dit (det brukar sällan vara några problem, man delar på borden helt enkelt - ruskigt trevligt och kul!), detta är bara ett par av de saker som gör att man går till "Kom i Luckan"!

Jag har skrivit och visat bilder förr och ni vet redan hur mycket jag älskar det här stället....
Så, det är ganska självklart för mig att sälla mig till den fina protestgrupp min frissa startat på fejan, för nu har vår kommun bestämt att riva halva stället! Och som om det inte var nog, så vill de tränga in vår älskade Jocke i ett hörn och skapa en ny infart till en parkeringsplats precis bredvid?! Men hur tänker man då? Avgaser och mat - mmmmm....
Barnen kan inte röra sig lika fritt som innan - bra idé... eller??
Jockes fina Orangeri måste rivas.... VA?!

Det har varit många turer runt detta bygge, det ska tilläggas - uteblivna bygglov, smskonversationer, lögner och bedrägeri, tillfälliga bygglov, och nu helt plötsligt ska det vara slut...? Bara så där, utan någon pardon, ska halva restaurangen bort. Vi är över 2000 personer i gruppen, på knappt ett dygn var vi runt 1000 personer och när vår lokaltidning tog tag i detta och frågade "Den Styrande Makten" om vad han tyckte om detta, så lyckades han förolämpa 2000 personer i en enda mening. Vi var barnsliga och okunniga och visste inte vad vi pratade om. Härligt med vuxna människor på maktpositioner som hanterar orden så bra!

Men vi ger oss icke!


Så här såg det ut när det var en gårdsbutik, men det var det första Makthavarna satte sig emot. Ingen försäljning - stäng ner genast!
Och det gjorde Jocke och gjorde om det till en matsal - en otroligt vacker matsal!

Här vill jag delge Jockes eget brev, som han skrivit i vår fejangrupp, för att förklara för alla vad som faktiskt har hänt. Om någon vill gå med i vår grupp, klickar ni här: Luckans fejangrupp Ni kanske har varit där, eller hört talas om det eller bara tycker det är fruktansvärt att  någon kan bete sig så här mot en egenföretagare i en relativt liten stad i Skåne, hur som helst, så är alla röster välkomna, alla som vill stötta oss och Jocke i kampen är välkomna!

Upp till kamp!!
Brev från Joakim Bengtsson, till alla som vill veta:

Det var en gång en kiosk…

Våren 2008 köpte jag och en fd. kollega en kiosk i svängen på saltsjöbadsvägen i Ystad.

En stor renovering påbörjades och fredagen den 13:e juni samma år öppnades Kom I Luckan.
Som vanligt när jag gör något så fanns ALLA tillstånd som behövdes och verksamheten kördes igång, snabbt märkte vi att det blev en plugg i ”Luckan” och vi bestämde då att bygga ut stället med en bar för att flödet skulle underlättas och passade även på att få mer utrymme i dom bakre kuliserna. Vi sökte ALLA tillstånd som behövdes och allt beviljades, bygget blev verklighet inför sommaren 2009. 

P.g.a det mycket nyckfulla vädret som råder i detta land började vi diskutera en överbyggnad för att säkra säsongerna i framtiden. För att möjliggöra denna utbyggnad krävdes en detaljplansändring då gällande områdesbestämmelser i Sandskogen (del av sandskogen 2:4) inte medgav inte denna typ av utbyggnad.
Jag vände mig då till fastighetschefen i Ystad (Olof Hübner) för att få hjälp med detta, det är fastighetskontoret man vänder sig till för att ansöka om en sådan planändring. Olof beställde denna detaljplansändring av plan & bygg hösten 2009. Detalplansärendet beräknades ta 12 månader från det att den blev antagen och bekostas helt av den som ansöker om detaljplanen (alltså av mig).

Våren 2010 kommer jag på en brilliant idé att vi även skulle vilja ha en trädgårdsbutik på Luckan, min idé var lite av en Rosendalsträdgård i Stockholm när allt var färdigbyggt. (Restaurang, café, trädgårdsbutik)
Jag ringde Olof och berättade om min idé och han tyckte det lät väldigt trevligt och jag frågade honom om detta skulle vara möjligt parallellt med att planärendet tuggade på?
Han sa att han kunde hjälpa mig med detta och jag svarade lite förvånat…men du kan ju ej ge bgglov till detta. Nej svarade Olof men jag kan hjälpa dig genom detta och ta det på deligation mellan avdelningarna, skicka mig en skiss och en förklaring på vad du vill göra så hjälper jag dig genom detta.
Efter tre veckor ringer jag Olof och frågar hur det har gått, då svarar han att allt är klart…
Jag frågar mycket förvånat om allt är klart…han svarar att allt är klart, sätt igång och gräv säsongen är kort. Då säger jag till Olof, men jag behöver att tillstånd på papper och han svarar då JAG KOMMER NER MED TILLSTÅNDET sätt igång.

Orangeriet blir byggt och varorna strömmar in och den 2:a maj 2010 öppnar vi en fantastisk trädgårdsbutik på Luckan.

Ett par dagar senare kommer Olof ner för att lämna tillståndet och berömmer bygget och butiken och säger att hit skall han skicka sin fru för det är en fantastisk butik. Jag frågar om han har tillståndet (lovet) med och då säger han att han glömde det på sitt skrivbord. Vi frågar än en gång ÄR ALLT GRÖNT ja svarar Olof var inte oroliga ALLT är grönt, min f.d kollega sa då ”ja det hoppas vi för huset är också grönt” han skrattar och säger att han skall komma ner med tillståndet dagen därpå. Nästa dag ringer han och säger att han har fått förhinder men att han kommer med det så fort han kan.

Två veckor efter öppnandet av butiken kommer ett brev från kommunen att vi genast skall upphöra med den olovliga handeln och riva svartbygget. Jag skickar genast ett sms till Olof då jag ej kan nå honom på telefon och frågar vad är detta? Han svarar på sms att ”Hej, jag hörde detta igår av Kerstin (Wulff), tydligen är det verksamheten som inte överensstämmer med bygglovet?!!
Sen skriver han att mitt klartecken inte väger så tungt i detta läge. Mvh Olof.
Veckan efter blir min f.d kollega och jag kallad på ett möte på kommunen ang vad som hänt men huvudpersonen Olof dyker inte upp för han é sjuk….

Vi blir efter mycket tandgnissel beviljade tillfälligt bygglov till slutet av juni 2011 då detaljplanen skall vara färdig och orangeriet bygglov skall prövas i denna plan men måste upphöra med handel per den sista september 2010. (Innan september slut flyttades butiken upp till en lokal på stortorget i Ystad.) Vi blir även ålagda böter i form av 4 ggr bygglovsavgift för att det anses vara ett svartbygge. Detta överklagas hos Länsstyrelsen och vi får rätt i mot kommunen att ej betala detta då länsstyrelsen anser att kommunen varit luddiga i deras hantering av ärendet…
Innan juni slut 2011 får jag förlängt tillfälligt bygglov då detaljplanen inte är klar och besked om att bygglov för orangeriet skall prövas i den nya detaljplanen. 

I slutet av juni i år är så detaljplanen klar, då har man prickat marken precis efter ritningen (framtagen av arkitektbyrå Tage Möller och av mig) av utbyggnaden som har legat som grund för detaljplanen. Detta omöjliggör att orangeriet skall få finnas kvar… Kommunen tycker att nu får jag vara nöjd med att jag kan bygga till Luckan och då skall jag ta bort orangeriet. Man tar inte bara bort orangeriet, det är platsbyggt och kan ej rivas för att sättas upp någon annan stans. Det är då bara att köra det till tippen…

Jag arrenderar marken i Sandskogen av Ystad kommun då i princip hela sandskogen är mark på ofri grund dvs man kan inte äga denna mark. Man får totalt bebygga max 30% av marken, jag arrenderar 1440m2 alltså får max 432 m2 bebyggas. Mitt totala tilltänkta bygge inkl. orangeriet är mindre än 360m2.
I den nya detaljplanen är det godkänt en maxbyggnation på 6.0 meter, i ett brev från plan och bygg till myndighetsnämnden tycker man att orangeriet är för högt (detta är 5.0 meter) och att placeringen är fel. 
I slutet av juni får jag ett brev av myndighetsnämnden att orangeriet skall rivas innan den 30/6-2012
Kommunen vill nämligen göra en ut/infart precis sidan om orangeriet från parkeringen precis efter en skarp sväng…inte helt trafiksäkert då saltsjöbadsvägen trafikeras av både cyckeltrafik, massor av biltrafik och inte minst av mycket tung trafik…
Ja detta är historien om att man inte skall lita på chefer i nepotismens högborg YSTADS KOMMUN.1 kommentar: